Als je nadenkt over hoe jij een tussenjaar wilt invullen, is het goed jezelf de volgende vraag te stellen: ‘Als ik nergens rekening mee hoefde te houden – dus als geld geen rol zou spelen en het niks zou uitmaken wat anderen ervan vinden – wat zou ik dan het liefst willen doen?’ Dit lijkt misschien onrealistisch, maar als je zonder beperkingen durft na te denken en te dromen over wat je het allerliefst wilt, kun je ontdekken wat jouw belangrijkste drijfveren en behoeften zijn. En vervolgens kun je – misschien met hulp van je ouders en vrienden of kennissen – op zoek gaan naar mogelijkheden om te realiseren wat je het liefste wilt, of iets wat daar op lijkt.

Een voorbeeld. Stel dat jij het allerliefst bedreigde dieren in een oerwoud zendertjes wilt geven. Wat is hierbij dan het belangrijkst voor jou? Dat het in een ver land is? Dan is ‘zoeken van avontuur’ waarschijnlijk jouw voornaamste drijfveer. Als deze droom van jou financieel niet haalbaar blijkt, of jouw ouders zien zoiets echt niet zitten, dan kun je gaan nadenken over andere activiteiten die misschien wel haalbaar zijn en die jou ook genoeg avontuur bieden. Of vind je het allerbelangrijkst dat je bedreigde dieren helpt? Dan is ‘een bijdrage leveren aan behoud van de natuur’ waarschijnlijk jouw voornaamste drijfveer. Dit kan ook op andere manieren, die je misschien ook leuk en nuttig vindt.

Nog een voorbeeld. De wens om iets te betekenen voor anderen kan een drijfveer zijn om vrijwilligerswerk te willen doen. Dat kan bijvoorbeeld in een arm land in Afrika, maar ook in Nederland zijn mensen die hulp nodig hebben. Wil jij graag kinderen willen helpen, dan is het goed om te weten dat het voor hen niet fijn is als ze om de paar maanden afscheid moeten nemen van hulpverleners aan wie ze zich hebben gehecht. Daarom heeft Better Care Network Netherlands richtlijnen opgesteld voor goede manieren van vrijwilligershulp aan kinderen.

Voor een periode naar het buitenland vind je inspiratie en praktische informatie op deze website van de Nuffic.

Klik hier voor persoonlijk, deskundig en onafhankelijk advies bij het Tussenjaar-Spreekuur.

Klik hier voor Workshop Tussenjaarplan: naar de beste invulling voor jou, met steun van je ouders.