Praten over drijfveren

Omdat het voorbereiden van een goed tussenjaar flink wat tijd kan kosten, is het slim om dit onderwerp tijdig ter sprake te brengen. Ook als uw kind niet zelf over een tussenjaar begint. Denkt u: ‘Ik wil mijn kind niet op ideeën brengen, want ik hoop dat hij/zij meteen doorstudeert’, houd er dan rekening mee dat uw zoon of dochter op een later tijdstip alsnog zelf over een tussenjaar kan beginnen. En misschien is dat zo laat dat een goede voorbereiding lastig wordt.

Wist u dat een langere oriëntatieperiode, ofwel uitstel van studiekeuze, voor 60 procent van de jongeren de belangrijkste reden is om een tussenjaar te nemen? Dit is geen slechte reden; uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat een tussenjaar doorgaans positieve effecten heeft op studiekeuze en -resultaten en persoonlijke ontwikkeling. Waar het op aan komt, is dat uw kind een tussenjaar bewust invult. En u kunt hierbij helpen.

Klik hier voor persoonlijk, deskundig en onafhankelijk advies bij het Tussenjaar-Spreekuur.

Klik hier voor Workshop Tussenjaarplan: naar de beste invulling voor jou, met steun van je ouders.

Wellicht kunnen ervaringsverhalen uw kind en u inspireren. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op de blog Studiekeuzekind van Wageningen University en de website van Nuffic, waarop ook veel praktische info staat voor jongeren die een tussenjaar met een periode in het buitenland willen. Overigens blijkt uit dit onderzoek dat ongeveer tweederde van de Nederlandse jongeren die een tussenjaar nemen niet naar het buitenland gaat.

Wanneer u met uw kind praat over mogelijke invullingen van een tussenjaar, is het goed om eerst na te gaan waar uw zoon of dochter het meest behoefte aan heeft. Dit zorgt voor een bewuste invulling van het jaar en geeft u mogelijkheden om hierop invloed uit te oefenen. Hoe u dit laatste kunt doen, leest u hier.
Om te ontdekken waar uw kind het meest behoefte aan heeft, naast het eventueel uitstellen van een studiekeuze, kunt u vragen hoe uw kind een tussenjaar zou willen invullen als alles mogelijk was; dus als hij/zij geen rekening hoeft te houden met de kosten en wat anderen van zijn/haar activiteiten vinden. Als u wilt, kunt u hierbij vertellen dat niet echt álles kan en u niet alles zomaar goed zult vinden, maar dat dit een manier is om te ontdekken wat zijn/haar diepste wensen zijn. Dit is nuttig om te weten, omdat jullie samen vervolgens op zoek kunnen gaan naar mogelijkheden die jullie beiden goed vinden om aan die wensen tegemoet te komen.

Naast uitstel van studiekeuze ‘zijn simpelweg ‘eens wat anders dan school’ en ‘leuke dingen doen’ voor veel jongeren drijfveren voor een tussenjaar. Als dit voor uw kind geldt, dan vreest u wellicht dat hij of zij weinig nuttigs gaat doen en het tussenjaar weggegooide tijd zal zijn. Dit risico kunt u beperken door uw kind zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk te maken voor zijn/haar levensonderhoud. Tips hiervoor vindt u hier. Een periode flink werken in eigen land, om met zelf verdiend geld leuke dingen te kunnen doen, kan ook zorgen voor discipline en doorzettingsvermogen en uiteindelijk motivatie leveren om door te studeren. Bovendien levert dit andere ervaringen en contacten op dan in een schoolse omgeving, wat kan zorgen voor meer levens- en zelfinzicht.