Nog zin in studeren?

Heb je na een tussenjaar nog wel zin om te gaan studeren? Dit is een vraag waar veel jongeren en ook ouders mee zitten. Hoewel uit verschillende onderzoeken blijkt dat studenten die een tussenjaar hebben genomen gemiddeld juist meer gemotiveerd zijn en betere resultaten behalen in het hoger onderwijs, weet je natuurlijk niet zeker of dat ook voor jou geldt. Deze pagina is bedoeld om jouw twijfels hierover weg te nemen en je te helpen dit risico te beperken.

Daarvoor eerst op een rij wat er aan de hand kan zijn als je na je tussenjaar geen zin meer zou hebben in studeren:

1) Je gaat door met betaald werk, omdat je dat leuker vindt dan studeren.
2) Je blijft werken omdat je geld wilt verdienen.
3) Je wilt zoveel tijd aan vrijwilligerswerk blijven besteden dat je daarnaast niet kunt studeren.
4) Je kunt geen (vrijwilligers)werk vinden dat je wilt doen, maar hebt ook (nog) geen zin om te gaan studeren.

Eigenlijk is het heel simpel. Hoe meer jij zelf betaalt en verantwoordelijk bent voor je eigen levensonderhoud, hoe kleiner de kans dat al deze mogelijkheden werkelijkheid worden en hoe groter de kans dat je wilt gaan studeren. Omdat je dan geen andere keuze hebt dan te gaan werken en de kans op een goed betaalde en interessante baan toeneemt met een goede opleiding.

Maar zelfs als je (bijna) helemaal voor je eigen onderhoud zorgt, is het niet helemaal onmogelijk dat jij na een jaar er tussenuit nog geen zin hebt of aanleiding ziet om te gaan studeren. Ook in dat geval is het niet per se nodig om je zorgen te maken. Misschien ben je na nog één of een paar jaar wat anders doen wél gemotiveerd om te gaan studeren. Je kunt dan nog steeds een lening voor studiefinanciering krijgen van de overheid en de kosten hiervoor blijven natuurlijk zo laag mogelijk als je echt gemotiveerd bent en hierdoor de studie zo snel mogelijk succesvol afrondt.
Een lange periode er tussenuit kan nadeling zijn voor je curriculum vitae, maar het afbreken van een studie waarvoor je niet voldoende gemotiveerd was, staat ook niet fraai. Bovendien is de manier waarop jij je tussenperiode hebt ingevuld voor je toekomstige carrière het belangrijkst, zo blijkt uit uitspraken van HR-managers van een aantal grote bedrijven in dit artikel.

Geven jouw ouders niet aan dat het tijd is om meer voor je eigen onderhoud te gaan zorgen nu je volwassen wordt, dan lijkt het misschien heel gek als je dit zelf voorstelt. Maar dit hoeft niet per se te betekenen dat je minder geld overhoudt voor de invulling van je tussenjaar. Een voorbeeld. Als jouw ouders betalen voor jouw smartphone en jouw kleding, dan kun je voorstellen dat jij hiervoor meer zelf gaat betalen door in je tussenjaar (meer) te gaan werken. Mogelijk zijn jouw ouders dan bereid om mee te betalen aan een reis die jij wilt maken in je tussenjaar. Netto zijn ze dan misschien net zoveel geld kwijt, maar het feit dat jij zelf voorstelt dat je meer voor je eigen levensonderhoud gaat zorgen en bereid bent daarvoor je handen uit de mouwen te steken, kan wel degelijk verschil maken en helpen hun twijfels over jouw tussenjaar te overwinnen.

Stel dat je na enkele jaren nog steeds niet gemotiveerd bent om te gaan studeren, terwijl je volledig voor je eigen levensonderhoud zorgt. Wat kan er dan aan de hand zijn? Waarschijnlijk vind je jouw werkzaamheden leuk genoeg en vind je dat je er genoeg mee verdient om ermee door te gaan. Als jouw ouders daar niet blij mee zijn, dan hadden ze waarschijnlijk andere verwachtingen van jou. Het kan moeilijk voor hen zijn om die los te laten. Maar aan die verwachtingen hoef jij niet te voldoen.

Klik hier voor persoonlijk, deskundig en onafhankelijk advies bij het Tussenjaar-Spreekuur.

Klik hier voor Workshop Tussenjaarplan: naar de beste invulling voor jou, met steun van je ouders.