Geldgebrek

De vrees dat het veel geld zal gaan kosten is, voor veel jongeren de belangrijkste reden om van een tussenjaar af te zien, zo blijkt uit het Gap Year onderzoek van het Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic uit 2012. Maar het is niet nodig om hier bang voor te zijn, omdat de kosten afhankelijk zijn van wat je in je tussenjaar allemaal doet en hoe je dit organiseert. Als je kiest voor een tussenjaar in eigen land en je werkt in deze periode, dan kun je er zelfs geld aan overhouden.

Wil je gaan reizen, dan kan het voor de kosten veel verschil maken welke bestemming, verblijf en bezigheden je kiest en hoe je deze organiseert. Bovendien zijn er verschillende mogelijkheden voor financiering van een tussenjaar in het buitenland, zoals de Nuffic op haar website meldt. Voor studeren in de Verenigde Staten kan bijvoorbeeld een beurs worden aangevraagd en voor vrijwilligerswerk is in bepaalde gevallen subsidie beschikbaar. Hiervoor is het belangrijk dat je tijdig begint met regelen.

Daarnaast kun je aan fundraising doen. Als je creatief bent en goede argumenten hebt, zou je daarmee best een flink bedrag bij elkaar kunnen verzamelen. Niet alleen voor een reis naar een ontwikkelingsland – om je daar in te kunnen gaan zetten voor een goed doel – maar ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Nog een voordeel van fundraising is dat het kan helpen om vervelende dingen in je tussenjaar, zoals heimwee, te overwinnen. Uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in 2014 blijkt namelijk dat jongeren die hun sponsoren niet willen teleurstellen hieraan extra doorzettingsvermogen ontlenen.

Klik hier voor persoonlijk, deskundig en onafhankelijk advies bij het Tussenjaar-Spreekuur.

Klik hier voor Workshop Tussenjaarplan: naar de beste invulling voor jou, met steun van je ouders.