Cijfers

In verschillende landen stijgt het aantal jongeren dat een tussenjaar neemt voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs. Ook in Nederland, maar het percentage is hier veel lager dan in sommige andere landen.

In Nederland is het percentage eerstejaars studenten in het hoger onderwijs dat een tussenjaar heeft genomen tussen 2008 en 2013 gestegen van 6,7 naar 9,6 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Nuffic. Daarna daalde dit tot 4,9 procent in 2015. Dit kwam waarschijnlijk door de naderende afschaffing van de basisbeurs. Wie dat jaar een tussenjaar nam, kreeg te maken met het leenstelsel, dat werd ingevoerd met ingang van collegejaar 2015/2016. Nu het leenstelsel is ingevoerd, is te verwachten dat het percentage Nederlandse jongeren dat een tussenjaar neemt in de komende jaren weer en nog sterker gaat groeien.

In de Verenigde Staten adviseren steeds meer universiteiten aan jongeren om de start van hun studie een jaar uit te stellen, nadat ze al door de selectiecommissie zijn aangenomen. In 2012 werd de American Gap Association opgericht. Deze non-profit organisatie, met in het bestuur vertegenwoordigers van diverse onderwijsinstellingen, wil ervoor zorgen dat steeds meer Amerikaanse jongeren bewust voor een tussenjaar kiezen voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs. Hoeveel Amerikaanse jongeren in totaal een tussenjaar nemen, is niet precies bekend. Het aantal dat zich inschreef voor een tussenjaar-programma steeg tussen 2011 en 2012 met bijna 35 procent en tussen 2012 en 2013 met ruim 25 procent. Het aantal dat hiervoor naar een informatiebeurs ging, steeg tussen 2010 en 2014 van ruim duizend naar bijna vijfduizend. Een stijging van 294 procent.

In Noorwegen neemt meer dan de helft van de jongeren na het voortgezet onderwijs een of meerdere tussenjaren voorafgaand aan een studie in het hoger onderwijs, blijkt uit dit rapport rapport uit 2015 van het Noors Instituut voor Onderzoek naar Innovatie en Onderwijs (zie tabel 4.3 op pagina 51).

In Australiƫ nam in 2013 naar schatting ongeveer 1 op de 4 Australische jongeren een tussenjaar voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar eerder.

Bij de selectieprocedure van universiteiten in Groot-Brittanniƫ is het mogelijk de start van je studie een jaar uit te stellen en je toelating te behouden. In 2013 koos hiervoor 5,1 procent van de jongeren die waren toegelaten. Het totale percentage Britse studenten dat een tussenjaar heeft genomen is veel groter. Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan veertig procent van de jongeren die een tussenjaar nemen zich daarvoor nog niet aanmeldt bij een universiteit.